AkzoNobel heeft een ongevraagd overnamevoorstel van het Amerikaanse PPG Industries afgewezen. Dat meldde het verf- en chemieconcern donderdagochtend.

Het voorgenomen bod van PPG is volgens AkzoNobel te laag en niet in het belang van aandeelhouders, klanten en personeel. Het voorstel van PPG vertegenwoordigde een waarde van 83 euro per aandeel. Het aandeel Akzo sloot woensdag op 64,42 euro.

De Nederlandse verfgigant is met een beurswaarde van ruim 16 miljard dollar iets kleiner dan PPG, dat zo’n 27 miljard dollar waard is.

Een samengaan van de concerns zou een marktleider op het gebied hoogwaardige chemicaliën creëren.

PPG vindt dat het een “aantrekkelijk en uitgebreid” voorstel heeft gedaan aan het Nederlandse verf- en chemiebedrijf. Het Amerikaanse bedrijf zou graag met Akzo in gesprek gaan, maar die heeft dit geweigerd.

Onderdeel afsplitsen

AkzoNobel kondigde naar aanleiding van het ongevraagde voorstel aan te bekijken of het zijn onderdeel Specialty Chemicals kan afsplitsen. Die tak, die vorig jaar een omzet had van 4,8 miljard euro, maakt specialistische chemicaliën die verwerkt worden in producten uiteenlopend van ijs, asfalt, soep tot zeep.

Volgens marktkenners bestaat de mogelijkheid dat PPG interesse heeft in delen van Akzo. In 2012 nam PPG al de divisie Decorative Paints Noord-Amerika over van AkzoNobel. Daarvoor betaalde het destijds iets meer dan 1 miljard dollar.

Voor de afsplitsing worden verschillende opties bekeken, waaronder een zelfstandige beursnotering. Deze strategische stap is naar voren gehaald vanwege de ontwikkelingen met PPG.

Teken van kracht

Topman Ton Büchner benadrukte dat die stap moet worden gezien als een teken van kracht. Hij wees daarbij op de "recordresultaten" die Akzo vorig jaar heeft geboekt. Die stellen het bedrijf volgens hem in staat zelf op zoek te gaan naar nieuwe groeikansen. "We zijn een topspeler op het gebied van verf en specialistische chemicaliën, met een duidelijke strategie. We kondigen nu een belangrijke stap aan, die we op eigen kracht kunnen zetten."

Verzelfstandiging moet de divisie die verf en coatings maakt en de tak voor specialistische chemicaliën in staat stellen hun positie verder te versterken, zei Büchner. Hij verwacht dat in "de komende maanden" meer duidelijk wordt over het proces.

Bekend van Lexa, Sikkens en Jozo

AkzoNobel is Europa's grootste leverancier van coatings met een portefeuille verspreid over basischemicaliën zoals chloor tot aan ingrediënten voor huidcrème en verf voor Formule 1-bolides. Bekende merken van het concern zijn onder meer Lexa, Sikkens, International, Jozo Zout, Ceta Bever, Dyna, Astral, Soliant en Wanda.

De oudste Nederlandse voorloper van AkzoNobel is verf- en lakfabrikant Sikkens uit Groningen dat in 1792 van start ging.

AkzoNobel boekte in 2016 een omzet van 14,2 miljard euro. De nettowinst bedroeg 970 miljoen euro. Bij het bedrijf werken wereldwijd ruim 45.000 mensen.

Geschiedenis PPG Industries

PPG Industries is in 1883 opgericht als de Pittsburgh Plate Glass Company. In 1968 werd de naam in PPG Industries veranderd omdat het bedrijf internationaal opereerde en meer dan alleen glas produceerde.

PPG telt wereldwijd 156 fabrieken waar onder meer verf, coatings en glasvezel wordt geproduceerd.  In Nederland is het concern het bekendst van de merken Sigma, Histor en Rambo. Verder is het ook actief met merken als La Boutique, The Voice of Colour, Dekoral, Dulux, Homax, PPG Pittsburgh Paints en Olympic.

PPG Industries boekte in 2016 een omzet van 14,8 miljard dollar (14 miljard euro). De nettowinst bedroeg 564 miljoen dollar (535 miljoen euro). Wereldwijd telt het bedrijf 47.000 werknemers.

Mededingingsbezwaren

De twee hebben zich de afgelopen jaren wel wat afzijdig gehouden in een flinke consolidatiehausse tussen grote namen in de sector. Zo kwamen onder meer Dow Chemical en DuPont een miljardenfusie overeen en kocht het Amerikaanse Sherwin-Williams voor 11 miljard dollar rivaal Valspar.

Analisten van Wells Fargo noemen een volledige overname van Akzo door PPG overigens hoogst onwaarschijnlijk, vanwege mededingingsbezwaren in vooral Europa.

Een marktvorser van Bernstein gaf aan dat een combinatie tussen de twee concerns "geloofwaardig en in potentie krachtig'' zou kunnen zijn. Een deal zou de nummers een en twee combineren in een sector die relatief versnipperd is. Volgens de analist zouden de mededingingsbezwaren juist met "beperkte afstotingen" worden opgelost.

Unilever ook prooi

Het is overigens de tweede keer in korte tijd dat een groot Nederlands AEX-fonds in het vizier komt van een potentiële koper. Onlangs kwam het Amerikaanse Kraft Heinz, met steun van onder meer multimiljardair Warren Buffett, met een ongevraagd miljardenbod op Unilever. Dat werd afgewezen door de Brits-Nederlandse voedings- en verzorgingsmiddelengigant en uiteindelijk ingetrokken.